TOESPRAAK TOT ARD DEKKER BIJ BENOEMING TOT LID VAN VERDIENSTE

 

Beste Ard,

 

Wat je nu te wachten staat kan nauwelijks meer een verrassing zijn. Afgelopen maandag werd je tijdens de ledenvergadering zomaar de zaal uitgestuurd. Dat lijkt cru, maar je wist natuurlijk wel beter.

Op die vergadering heeft het bestuur jou voorgedragen als lid van verdienste. En de vergadering steunde dat voorstel volmondig. En vandaag is een geschikt moment, wat zeg ik, een prachtig ogenblik, om dit jou te vertellen en wereldkundig te maken.

Ik wil even terugkijken op je schaakleven. Je vader was voorzitter van Schaakmat en in dat gezin was jij de jongste van 6 jongens. Of je vader nog tijd had om de jongsten te voeren weet ik niet. Wel weet ik dat jullie het schaken met de paplepel kregen ingegoten.

Natuurlijk ging jij al jong naar de club waar al je broers al lid waren. Je begon uiteraard bij de jeugd, toen je nog Artie heette, en stapte in 1968 over naar de senioren.

 

De eerste jaren moest je nog veel leren maar in 1974 werd je al 5e. Sindsdien ben je maar 3x lager geindigd. Wat wel opvalt is dat je maar 1 x clubkampioen bent geweest (in 2002). Dat is weinig als je dat vergelijkt met de talloze tweede of derde plaatsen (het zijn er 20!). Dat doet me denken aan je vader. Die was ook eenmaal kampioen van Schaakmat en scoorde in de vijftiger jaren 7 tweede plaatsen op een rij. Maar je bent wel recordhouder met het winnen van de Schaakmatbeker. Maar liefst 8 keer mocht je die mee naar huis nemen. Ik hoopte die beker zelf een keer te winnen. Maar ja, wie trof ik de finale....?

 

Als organisator heb jij je sporen meer dan verdiend. Dan denk ik in de eerste plaats aan toernooien voor de jeugd. Zoals het jaarlijks Naaldwijks Schoolschaak-kampioenschap en het eveneens jaarlijkse Westlands Basisschool Schaakkampioenschap. En dat al tientallen jaren. En dit jaar voor de 4e keer het NK-E, een Nederlands kampioenschap voor schaakpupillen. Ook je broer Jan is in deze toernooien een belangrijke schakel.

Als fondsenwerver ben je onmisbaar. Ik denk aan de vele advertenties, die steeds in ons mooie clubblad staan. Aan het werven van sponsors voor tal van activiteiten. En aan de actie voor digitale klokken. Dat was aan het eind van de vorige eeuw, maar we profiteren er nog elke schaakavond van.

De PR is bij jou altijd in goede handen. Of het nu gaat om propaganda-acties in het dorp, verslagen voor bladen of de WOS, de Westlandse Omroep Stichting, of om het publiceren van de Westlandse schaakflyers. Je organiseert ook activiteiten waarbij de publiciteit belangrijker is dan de schaakprestatie. Denk aan de schaaksimultaan in De Druiventuin voor Westlandse politici. Zowel politici als publiek worden zo bij het schaken betrokken. En het levert mooie plaatjes op voor de krant. Verder ben je voorzitter van het Westlands Druivenschaaktoernooi. Daar komen je roots tezamen. Je vader deed dit al 40 jaar en je kinderjaren speelden zich af in .. de Druivenstraat.

Je bent ook organisator van jubilea. Dt feest vindt onder jouw leiding plaats. Dat was al zo bij ons zilveren jubileum in 1978, en bij ons gouden jubileum in 2003.

Naast het schaken hou jij je intensief bezig met kerkelijke zaken. Als je al die dingen combineert (dus de naam Artie, de kunst en de kerk) dan kun je spreken van Arti et Religioni, kunst en religie.

Hier in De Kandelaar heb je altijd een pet op. Een denkbeeldige pet dan. Die zie je niet en daarom vertel je mij soms zelf welke pet je op hebt. De Schaakmatpet of de pet van de Protestantse Kerk Naaldwijk. Dat is de eigenaar van De Kandelaar en dus de huurbaas van Schaakmat. Meneer A.E. Dekker... Dat jij een belangrijk persoon bent in De Kandelaar is wel duidelijk. Er hangt zelfs een bordje waarop staat vermeld, dat jj aanwezig bent. 'A.E.D. aanwezig' staat er op dat plaatje. Volgens sommigen betekent A.E.D. Automatische externe defibrillator, maar ik weet wel beter.

 

Je hebt in het Schaakmatbestuur diverse functies gehad. Je was even commissaris PR en jeugdleider. En later 6 seizoenen secretaris. Maar na 2001 was je geen bestuurslid meer maar bleef je nog wel van alles organiseren. En je hield het reilen en zeilen van de hele club in de gaten. Als een soort commissaris uit het bedrijfsleven. Maar dan een commissaris in de goede zin van het woord. Met kennis van zaken, betrokken, sociaal en .. onbezoldigd.

 

Ard, ik heb vooral genoemd wt je hebt gedaan. Al was ik daarbij verre van volledig. Maar ik heb nog niet voldoende benadrukt hoe ged je dat allemaal hebt gedaan. Als jij iets op je neemt dan ga je er helemaal voor. En dan wordt het resultaat steeds geweldig. Ik zou bijna zeggen perfect. Wel het komt in elk geval heel dicht in de buurt. Jij bent goud waard voor de club. Daarom hebben de leden jou benoemd tot lid van verdienste.

 

Het is hier bekend, dat Dekkers besmet zijn met het schaakvirus. Zelfs een vrouw, die trouwt met een Dekker, wordt ermee besmet. Dat hebben we gezien aan moeder Dekker die, vlak voor haar 100ste verjaardag, nog een borduurwerk maakte voor ons jubileum. Dat zie je aan Alida, van Jan, die bij evenementen ook haar steentje bijdraagt. En helemaal aan Gerdien, de vrouw van Ard, die ons clubblad maakt en voor de opmaak en afwerking van ons jubileumboek gezorgd heeft. Zij is de vrouw, die Ard toestaat om zich voor het schaken in te zetten en zij steunt hem daarbij.

 

Ard, vind je het goed dat ik de bloemen overhandig aan Gerdien?

 

(door Voorzitter Wim Duijvesteijn tijdens 60-jarig jubileum Schaakmat)