Het WSK345, een sfeerimpressie van het 1e Westlands Schaakkampioenschap 345.

 

Woensdag 6 april was De Regenboog in Naaldwijk het toneel van het eerste Westlandse schaaktoernooi voor basisschoolleerlingen uit de groepen 3,4, en 5. In totaal waren er

70 kleine deelnemers, waarvan 4 uit groep 3; die werden ingedeeld bij de kinderen uit groep 4. Er waren ook veel meisjes onder de spelers. Nee, niet slechts een ''mannensport'' hier!

 

De kinderen hadden allemaal een bordje met de eigen naam erop en mochten plaatsnemen aan een tafel met een schaakbord. Naast het schaakbord stond dan de naam van de spelertjes. Zoals het in een grootmeesters toernooi gaat natuurlijk. De spanning was af te lezen van  de geconcentreerde gezichtjes, zeker voor de kinderen uit groep 4 en 3 die voor het eerst met een toernooi meededen. Ook de ouders aan de kant leken nogal gespannen, voor het eerst of wat vaker aanwezig bij toernooien, het blijft spannend! En niet stiekem voorzeggen was de regel...  Kijken en foto's maken mocht wel.

 

Er werd gespeeld in drie klaslokalen. Natuurlijk had de grote animator Ard Dekker het totaal overzicht, samen met wedstrijdleider Johan Voorberg. In de speellokalen fungeerden Vincent Kuijvenhoven, Jordy Zuidgeest, Frans Pieter van den Bos en Theo van der Pol als groepsleiders. Het was een waar toernooi! Met af en toe een prangende vraag van de kinderen.

 

En natuurlijk dingen als: ''Meester: Kijk, hij staat bijna schaak!''  Of : ''Hij staat mat!'' Dat bleek dan om een klem gezette Dame te gaan. ''Ik ken een trucje”, dat betrof rokeren als je schaak staat. Ook waren er tranen. Met moeder aan de hand op weg naar de groepsleider. Even de gang op dan maar. Snikkend en snotterend kwam uit de hummel: “Hij speelt vals! Hij speelt vals!''  De boosdoener kwam er ook maar even bij staan. Moeilijk, moeilijk, niemand kon het meer terug zien. Wat was er dan gebeurd? ''Nou, snik snik, ik zette mijn pion en hij pakte hem er zo maar af!!!” De boosdoener keek droog op en verklaarde: ''Ja, dat heet -en passant- slaan!'' Ja, ga daar maar aan staan als je een maand schaakt. Bij Frans Pieter meldde zich na een paar rondes een spelertje met de opmerking: ''Ik heb geen zin meer, want ik heb dorst!'' Frans had de geniale oplossing: ''Dan kun je beter iets gaan drinken hč''. Na elke ronde werden er ook een aantal partijen beoordeeld, omdat ze eigenlijk nog niet uitgespeeld waren. Een van de groepsleiders hanteerde een tekst van een oude huisarts: ''Wat denk je er zelf van...'' Ja, dat was dubben dan... Een uitgebreide bespreking en het nauwkeurig tellen van de stukken volgde. Tegen het eind van de speelmiddag meldde zich naast de ouders menig opa en oma. Ook de oud kampioen van Schaakmat was er!  Zijn kleindochter Evi deed mee. Jan Dekker, de jeugdleider van Schaakmat kwam ook even kijken. Hij had even een pauze genomen bij het stembureau waar hij op deze dag achter de tafels zat. Een aantal van zijn pupillen bij Schaakmat deed ook mee aan het toernooi. ''Duurt het nog lang...??? '', vroeg een moeder. Met een opgelucht gezicht liep ze direct na de laatste ronde naar haar zoon. Ze moest haasje repje weg, naar de training van de hockey. Dat is dan echt een drukke middag. Na een paar rondes stond in de jongste groep een knaapje met de naam Geluk bovenaan. Dat bleek toch toeval te zijn. Hij werd net geen eerste... 

 

De kinderen hebben allemaal 6 partijtjes gespeeld. Op basis daarvan werd zowel een individueel klassement gemaakt als een voor de scholen. De winnaar van het toernooi, De Regenboog, mag naar het NK in Nijmegen. Heel knap, want de leerlingen van De Regenboog hebben pas sinds januari schaakles! Door het hoge aantal deelnemers is daarna bekend geworden de Bernadetteschool (nummer twee), ook een plekje bij het NK heeft weten te bemachtigen. Twee jongens van de Bernadetteschool sleepten een 3e en 4e prijs in de wacht in groep 3 met 4, terwijl ze pas in maart zijn begonnen met schaakles!

 

Alle kinderen kregen voor hun inspanningen een medaille als aandenken.  En de prijswinnaars hebben zelfs een mooie beker gewonnen die ze ook in de klassen op school kunnen laten zien. Een mooie pronkstuk in de vitrinekast!  Zie voor uitslagen en foto’s de site van de HSB.